İDARİ YARGI ÖN SINAVI

İlgili kanunlarda belirtilen şartlara ek olarak; hakim adaylığı sınavına girmek ve avukatlık veya noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda veya İdari Yargı Ön Sınavı’nda başarılı olmak şartı gerekecek.

İdari Yargı Ön Sınavı’na, hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az 4 yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olanlar girebilecek. Sınav, 2 yılda en az bir defa olacak şekilde diğer sınav gibi Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılacak.

Sınav test şeklinde olacak, en az 100 soru yöneltilecek ve 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar başarılı sayılacak.

Aday sayısının yüzde 20’sini geçemeyecek

İdari yargı hakim adaylığına hukuk fakültesi mezunu olmayanlar arasından yapılacak atamalarda, alan ve sayı sınırlaması getirildi.

Siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarından mezun olanlar, hakim adaylığına atanabilecek. Ancak bu kişilerden atananların sayısı, her dönemde atanacak toplam aday sayısının yüzde 20’sini geçemeyecek.

Hukuk fakültesi mezunlarının Adli veya İdari Yargı Hakim Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı’na girebilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda; hukuk fakültesi mezunu olmayanların İdari Yargı Hakim Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı’na girebilmeleri için İdari Yargı Ön Sınavı’nda başarılı olmaları gerekecek.

İdari Yargı Ön Sınavı Nedir? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ile Farkları Nelerdir?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı İdari Yargı Hakimliği mesleği dahil tüm mesleklere girecek olan Hukuk Fakültesi mezunları için gerçekleştirilecek ön eleme sınavı iken, İdari Yargı Ön Sınavı İdari Yargı Hakimliği mesleğine başvurmak isteyen Hukuk Fakültesi dışında okullardan mezun olan adaylar için gerçekleştirilecek olan ön eleme sınavıdır. 

İdari Yargı Ön Sınavı Nedir? Kimleri Kapsıyor?

 Hukuk Meslekleri’nin tamamına tek bir istisna hariç üniversitelerin Hukuk Fakültelerinden mezun adaylar başvuruda bulunabilmektedir. Ancak İdari Yargı Hakimliği mesleğine Hukuk Fakültesi mezunlarının yanında üniversitelerin İİBF/SBF mezunları da girebilmektedir. 

İşte İdari Yargı Hakimliği mesleğinin giriş sınavına başvuruda bulunmak için, yalnızca İİBF/SBF mezunlarının girmesi gereken sınav İdari Yargı Ön Sınavı’dır.

*Tüm hukuk mesleklerine başvuruda bulunmak isteyen adayların ön eleme sınavı ise Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’dır. 

İdari Yargı Ön Sınavı Konuları Nelerdir? Sınav Kaç Soru Olacak? Konu Dağılımı Nasıl?

İdari Yargı Hakimliği mesleğinin asıl aşaması olan İdari Yargı Hakimliği sınavına başvuru hakkı elde etmek isteyen İİBF/SBF mezunu adaylar için gerçekleştirilecek olan İdari Yargı Ön Sınavı’nın, Adalet Bakanlığı ile arasında gerçekleştireceği protokol esaslarına göre ,ÖSYM tarafından yapılması planlanmaktadır. ÖSYM’nin sınavı iki senede en az bir kez gerçekleştirmesi ve sınavda aşağıda yer alan konulardan sorulara yer vermesi beklenmektedir;

Kamu Hukuku Alanı;
-Anayasa Hukuku
-Anayasa Yargısı
-İdari Yargılama Usul Hukuku
-Türk İdari Teşkilatı
-İdare Hukuku
-İmar ve Çevre Hukuku
-Ceza Hukuku Genel Hükümler Bölümü

Özel Hukuk Alanı;
-Ticaret Hukuku; Ticari İşletme Hukuku ile Şirketler Hukuku
-Borçlar Hukuku Genel Hükümler Bölümü
-Medeni Hukuk
-Medeni Usul Hukuku

Diğer Alan Dersleri;
-Vergi Usul Hukuku
-İktisat ve Maliye
-Vergi Hukuku
-Hukuk Felsefesi ve Hukuk Sosyolojisi

Yukarıda yer alan konulardan adaylara en az 100 soruluk, çoktan seçmeli – test usulünde bir sınav yapılması öngörülmektedir. Adayların İdari Yargı Ön Sınavı’nda başarılı sayılarak, İdari Yargı Hakimliği Sınavı’na başvuru hakkı elde edebilmeleri için sınavdan almaları gereken puan ise 70 olacaktır.

İdari Yargı Ön Sınavı Ne Zaman?

Bu konuda 24 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan Kanun hükümlerine göre, İdari Yargı Hakimliği Sınavına başvuru için İdari Yargı Ön Sınavında başarılı olma koşulu, kanunun yürürlük tarihinden sonra üniversitelere kayıt yaptıracak olan adaylar için geçerli olacaktır.